Clearowin Zobacz większe

Clearowin

New product

1008 Przedmioty

Towar dostępny w magazynie

3,65 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Produkt Clearwin zawiera bentonit C Clair T - naturalny preparat mineralny (sodowy) produkcji francuskiej, o wysokich zdolnościach adsorbcyjno-klarujących. Służy do klarowania win, soków owocowych, octu itp. poprzez tak zwaną stabilizację białkową. W pewnym zakresie usuwa również żelazo, miedź, niektóre substancje barwnikowo-białkowe, garbniki oraz pozostałości środków ochrony roślin. Jedno opakowanie przeznaczone jest średnio na ok. 12,5 litrów wina.

Stosowanie bentonitów jest najskuteczniejszą metodą klarowania poprzez tzw. stabilizację białkową. Mechanizm działania bentonitu polega głównie na jego silnych właściwościach adsorbcyjnych, a także na przyciąganiu ujemnie naładowanych cząstek bentonitu w kwaśnym roztworze win, octu, soku itp. przez dodatnio naładowane cząstki koloidalne substancji białkowych. Bentonity wysokiej jakości, takie jak C Clair T, wykazują pełną obojętność chemiczną i nie pozostawiają żadnych posmaków i zapachów w klarowanych produktach.

Wielkość dawki bentonitu zależy od ilości i rodzaju substancji białkowych w klarowanym produkcie oraz od rodzaju klarowanego produktu - jego składu chemicznego i właściwości fizycznych. Najczęściej stosowane dawki mieszczą się w przedziale od 30 do 150 g na 100 litrów wina (wyższe dawki stosuje się do win o znacznej zawartości substancji białkowej), dlatego sugeruje się stosować dawkę uśrednioną(10 g na 12,5 l) lub też dawkę dobrać doświadczalnie (wykonując próby na 1 litrze wina).

Sposób użycia: Ustaloną ilość bentonitu rozprowadzić w zimnej, przegotowanej wodzie w stosunku 1:5, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek i pozostawić do spęcznienia na okres 20-24 godzin. 
Następnie do spęczniałej masy dodać (objętościowo) taką samą ilość wina, dokładnie wymieszać, wlać do naczynia z winem. W ciągu pierwszych 2-3 dni mieszać nastaw co 3-4 godziny, a następnie pozostawić nastaw na kilka dni do całkowitej tzw. sedymentacji osadów, co widoczne jest jako opadnięcie ich na dno naczynia. Wino po sedymentacji należy ostrożnie ściągnąć znad osadu, przefiltrować i odleżakować przed rozlewem.
W celu przyspieszenia sedymentacji osadów nastaw można doklarować 1-procentowym wodnym roztworem żelatyny, w dawce 1-2 g/50 litrów wina.

Przepisy i porady znajdziesz na stronie:

http://www.multimex.cc.pl/witamy.html

Opinie

Napisz opinię

Clearowin

Clearowin

CLEARWIN

Produkty powiązane