New product
Drożdże aktywne
282 Przedmiot Przedmioty
Towar dostępny w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Drożdże aktywne
Drożdże aktywne
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Drożdże aktywne
Drożdże winne Sacharomyces cerevisae - szczep No 7014, Fermivin, wyselekcjonowany we francuskim regionie Corbieres przez Instytut Winiarstwa INRA, Narbonne - służą jako drożdże startowe do fermentacji każdego rodzaju wina. Charakteryzują się wysoką żywotnością, znaczną odpornością na SO2 (do 50 g/l) oraz obecność alkoholu (do 14 % w warunkach standardowych i 16% przy obecności pożywki azotowej). Wydajność fermentacji – do 16,5 g cukru na 1% alkoholu. Dozowanie: 2 g/10 litrów.
Drożdże aktywne zaleca się stosować szczególnie w sytuacjach, gdzie proces fermentacji jest utrudniony - również w celu jego powtórnego uruchomienia. W takich sytuacjach szczególnie zaleca się stosowanie odpowiedniego bioregulatora (Pożywka Max).
Roztwarzanie drożdży: do czystego naczynia wlać ok. 0,5 litra ciepłej (35-38o C), przegotowanej wody (lub ciepłego moszczu), dodać (do wody) ok. 25 g cukru, wsypywać stopniowo zawartość opakowania stale mieszając. Nie zaleca się stosowania wody chlorowanej, lepiej postarać się o źródlaną. Pozostawić na ok. 30 min., często mieszając. Wzburzone drożdże stopniowo (aby temperatury się wyrównały) dodawać do (niezbyt zimnego!) moszczu, zaraz po jego przygotowaniu, aby uniknąć namnożenia niepożądanej flory. W czasie fermentacji środkowej dobrze jest moszcz dotlenić (przewietrzyć) – na tym etapie tlen nie ma wpływu na smak i aromat wina, nie ma też ryzyka oksydacji. Jedno opakowanie (7 g) wystarcza na ok. 35 litrów moszczu. Przechowywać zamknięte, w zimnym (10o C lub mniej), suchym i ciemnym miejscu. Tylko w takich warunkach ich żywotność będzie się utrzymywać do końca okresu przydatności, wskazanego na opakowaniu.
Przepisy i porady znajdziesz na stronie:
http://www.multimex.cc.pl/witamy.html