Aparat do filtracji

New product

Aparat do filtracji

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

68,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Aparat do filtracji wina, piwa, nalewek

 

Urządzenie przystosowane jest do filtrowania metodą grawitacyjną (swobodnego przepływu) lub mechaniczną po podłączeniu niewielkiej pompki do balonu. W komplecie znajduje się filtr, wkład filtrujący, rurka do spuszczania oraz zestaw haczyków do zawieszenia filtra na poj. fermentacyjnym, wiadrze lub garnku.

 

 W skład aparatu wchodzi:

  • Aparat filtracyjny: część górna z otworem i odpowietrznikiem oraz część dolna;
  • Wkład filtracyjny do części górnej;
  • Rurka do spuszczania z zaciskiem;
  • Komplet drucików do rozwieszenia filtra na pojemniku fermentacyjnym;

 

Instrukcja:

  1. Nawilżamy wkład filtracyjny i umieszczamy go w filtrze meszkiem do góry – w kierunku napływającego np.: wina i skręcamy całość śrubami. Do pierwszej filtracji polecamy filtr 2000 lub 1000 o większej przepustowości.
  2. Dociskamy obie części filtra.
  3. Filtr umieszczamy na szyjce balonu fermentacyjnego lub po rozwieszeniu drucików na wiadrze lub pojemniku fermentacyjnym.
  4. Zasysamy wino rurką i zaciskamy czarny zacisk. Nakładamy końcówkę rurki na górną część aparatu filtracyjnego i odblokowujemy zacisk. Odpowietrzamy filtr małym czarnym zaworkiem znajdującym się w górnej pokrywie a następnie wciskamy czarny zaworek żeby nie wyciekało wino. Teraz rozpoczyna się proces filtracji na zasadzie grawitacji.

 

UWAGI:

  • wino powinno być dobrze sklarowane klarowinem
  • filtr musi być dobrze dokręcony żeby szczelnie przylegał do górnej części;
  • jeden wkład filtrujący 2000 lub 1000 wystarcza na przefiltrowanie około 23l wina dobrze sklarowanego;
  • im wyższa różnica wysokości tym lepiej i szybciej następuje filtracja (23l ok. 10-15h).

Opinie

Napisz opinię

Aparat do filtracji

Aparat do filtracji

Aparat do filtracji

Produkty powiązane